A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

6 вересня у Сатанові відбулося третє засідання робочої групи зі стратегічного планування, під час якого було обговорено попередні напрацювання громади та відібрано ті проекти, які в першу чергу реалізовуватимуться на території об’єднаної Сатанівської

Дата: 06.09.2016 20:02
Кількість переглядів: 1006

Нагадаємо, що над розробкою стратегічного плану розвитку Сатанівської громади працюють представники Інституту громадянського суспільства за допомоги Проекту ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Разом з ними найактивніші представники громади визначили стратегічне бачення свого майбутнього: Громада Сатанів – європейський бальнеологічний курорт в серці Подільських Товтр. Відповідно, аби цього домогтися, на попередніх засіданнях були визначені дві стратегічні цілі. Перша - розвиток туристичного потенціалу, а також підприємницької активності громади. Друга - інтеграція сільських територій.

На третьому засіданні перед жителями громади постало чи не найважче питання: в рамках визначених стратегічних цілей вибрати найнеобхідніші проекти для реалізації.

- Всього громада підготувала 55 проектів, загальна вартість яких близько 125 млн. грн., - розповідає Петро Мавко, експерт зі стратегічного планування Інституту громадянського суспільства. - Проте, ми визначили, що реально ресурсів громади буде близько 45 млн. грн. Тому довелося вибирати, які проекти реалізовуватимуться першочергово.

Над цим працювали експертні робочі групи. Активні обговорення, дискусії та дебати все-таки дали результат.

- Ми розуміємо, що для створення потужної і сильної громади потрібно детально проаналізувати кожен проект, - підкреслив Альберт Собков, голова Сатанівської громади. – Тому деякі проекти відклали, деякі - залишили на доопрацювання. Разом з тим, визначили першочергові проблеми, які потребують негайного вирішення. Це – водопостачання та водовідведення. Плануємо бурити додаткові свердловини у селах Покрівка та Олександрівка, бо ситуація із водою в Олександрівці – катастрофічна. Там пересохли всі криниці.

- Окрім цього, розвиватимемо й інші напрямки, - каже Людмила Коваль, депутат обласної ради, член експертної робочої групи. – На другому місці пріоритетів - медична галузь. Поставлено чітке завдання – обов’язкове функціонування в кожному населеному пункті ФАПів, амбулаторій, а в центрі Сатанова – ще й цілодобового терапевтичного відділення. Також намітили кошти на рентген-кабінет, флюорографію, УЗД, різні види аналізів.

На четвертому місці серед пріоритетних - питання підтримки економічної активності місцевих жителів. Задля цього проводитимуться семінари, навчання, аби підтримати індивідуальних сільгоспвиробників, а в перспективі – створювати кооперативи.

Вартоуваги те, що серед усіх вищезгаданих 55 проектів більшість стосувалися саме інтеграції сільських територій.

- Адже потрібно дбати про розвиток не лише центра громади, - зауважує Оксана Загайкевич, староста сіл Кам'янка та Спасівка, керівник другої експертної групи. – Відповідна інфраструктура має існувати у всіх населених пунктах громади.

Разом з тим, розвиватимуть і туристичний потенціал. За словами волонтера від громадської організації «Агенція регіонального розвитку» Марії Хоменко, Сатанівська громада має на своїй території одну з найбільших точок економічного зростання Хмельницької області – це Збручанська вода. Крім того, потрібно розвивати зелений туризм та облаштовувати туристично привабливі місця.

- До прикладу, розроблений проект щодо відновлення та розчищення русла річки Збруч з облаштуванням там пляжної та рекреаційної зони, - розповідає Альберт Собков. - Його приблизна вартість – 23 млн. грн. Та на реалізацію цього проекту плануємо залучати кошти не з загального бюджету, а зі спецфонду. І, звичайно, приваблюватимемо туристів історичними пам’ятками архітектури.

Загалом, як зазначив директор з науки та розвитку інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, Україна має найкращі показники серед усіх європейських країн в плані реалізації реформи децентралізації. І в цьому плані Хмельницька область – попереду. Наразі саме на Хмельниччині створено найбільшу кількість об’єднаних громад (22). При чому, перспективних і таких, що спроможні вирішувати поставлені перед ними завдання. І Сатанівська громада є однією із них.

 

Автор: Наталія Попович

 


8 вересня 2016 року пройде перше засідання робочої групи з питань просторового планування. Подаємо коротку інформацію про її роботу.

Все про розроблення

Схеми планування території

Сатанівської селищної об’єднаної територіальної громади

Розроблення Схеми планування території Сатанівської селищної об’єднаної територіальної громади має на меті забезпечити концептуальні вирішення планування, забудови та іншого використання її території, а також створити передумови для її середньо- та довгострокового розвитку.

Схема планування території Сатанівської селищної об’єднаної територіальної громади розроблятиметься шляхом тісної співпраці між Робочою групою з питань просторового планування та відповідними представниками ДП «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД».

До складу Робочої групи мають бути включені керівництво та представники структурних підрозділів виконкому Сатанівської ОТГ, які здійснюють свою діяльність у сфері землевпорядкування, містобудування та архітектури, старости сіл, профільні депутати селищної ради, а також представники громадського середовища й активісти.

У ході розроблення Схеми планування території Сатанівської ОТГ передбачається проведення 4-ьох засідань Робочої групи з питань просторового планування.

По завершенню розроблення Схеми планування території Сатанівської ОТГ буде проведено громадське обговорення та затвердження рішенням Сатанівської селищної ради.

Дана діяльність здійснюється в рамках впровадження проекту «Підтримка розвитку об’єднаних територіальних громад у Хмельницькій області», що фінансується: GIZ Німецьким Бюро міжнародного співробітництва в Україні, Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні», Шведсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні», проектом ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку України», Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні та проектом «Експертна та інформаційна підтримка процесу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь